Tanio, tanio, taniej - Skuteczny Rolnik

Tanio, tragicznie – te dwa słowa wystarczyłyby żeby opisać sytuację na rynku wieprzowiny. Ceny poleciały i nie widać światełka w tunelu. Magazyny są pełne, kolejki do ubojni długie, a koszty produkcji oczywiście rosną, wystarczy spojrzeć chociażby na komponenty paszowe.


Złożona sytuacja na światowych rynkach

Mija rok od momentu gdy ASF pojawia się na zachodzie Polski. Wielu mówiło, żeby to Niemcom dołożyć, że jeszcze chwila i poczują jak to jest z ASF. Jednocześnie wielu ekspertów mówiło, a dziś scenariusze te sprawdzają się, że ASF na niemieckiej ziemi uderzy również w nasz krajowy rynek wieprzowiny.

Jak mówili tak się stało. Na niemiecką wieprzowinę zamykają się Chińczycy. Zamykają się na mięso z krajów w których występuje ASF. To rzutuje również na nas.

Pandemia uderza również w rolników

Światowa pandemia COVID-19 nie pozostaje bez wpływu na rynek wieprzowiny. To pokazuje, jak bardzo współczesne rolnictwo jest powiązane.

Zamknięte restauracje, zamknięte puby, hotele to również zmniejszone zapotrzebowanie na mięso wieprzowe. Wiele z restauracji które działają, robią to w bardzo ograniczonym stopniu, a ruch turystyczny, czy biznesowy jest nieporównywalnie mniejszy do tego z ostatnich lat. Nie ma klientów, nie ma posiłków.

Specjaliści monitorujący rynki podkreślają również fakt ograniczenia praktycznie imprez okolicznościowych organizowanych w lokalach, a także zdecydowanie mniej spotkać prywatnych. To mniejsza część rynku wieprzowego, ale również składa się ona na całokształt.

Warto przyglądnąć się raportom dotyczącym spożycia mięsa wieprzowego w odniesieniu do drobiu. Tendencja wskazująca większą stabilność spożycia drobiu kosztem czerwonego mięsa jest widoczna. Ma na to wpływ niepokój społeczny powodowany przez pandemię, obawa przed utratą pracy, zmniejszające się dochody gospodarstwa domowych. Drób jest też źródłem stosunkowo taniego białka pochodzenia zwierzęcego praktycznie na całym świecie.

Rynek europejski jest zapchany wieprzowiną. Jako rolnicy nie jesteśmy skonsolidowani, co nie ułatwia nam negocjacji i reakcji na niekorzystne zmiany rynkowe.

Rozsądnym rozwiązaniem mógłby być zakaz importu wieprzowiny ze stref w których występuje ASF. Dobrym rozwiązaniem byłaby rządowa pomoc producentom wieprzowiny. COOVID-19 ma tu ewidentny wpływ na rynek wieprzowy i ceny poniżej kosztów produkcji.

Michał Nowacki

Autor:

Michał Nowacki


Każdego dnia udowadnia, że wieś, to doskonałe miejsce do rozwoju, pracy i życia. Rolnik, vloger, felietonista i przedsiębiorca rozwijający się w zakresie marketingu rolniczego. 

Inne artykuły Michała:

Rolnik w Internecie, czyli 5 sposobów na skuteczną promocję w sieci i błędy, których należy unikać

 

Internet, narzędzie skutecznego rolnika

O nowoczesnym, przedsiębiorczym rolnictwie z Grześkiem Bardowskim

 

Rozmowa z Grzegorzem Bardowskim